Maailmantilanteen palautuessa pikkuhiljaa normaalimmaksi myös messuja on iloksemme pystytty taas järjestämään. Monditaly on tapansa mukaan ollut kiertämässä messuja ja etsimässä uusimpia trendejä Euroopasta niin HoReCa- kuin vähittäiskauppapuolelle. Haluamme pysyä ajan tasalla ruoka- ja viinialan uusimmista tuulista ja tutkia, mitä uutta voisimme tarjota asiakkaillemme. Meille on tärkeää tuntea edustamiemme tuotteidemme alkuperä ja tämän takia messumatkoihin yhdistyvät yleensä vierailut päämiesten luona. 

Perustajamme ja hankintajohtajamme Gianpaolo Rinetti vieraili tänä syksynä viidellä eri messulla, jotka olivat Cibus, Sana, Anuga, VinItaly sekä TuttoFood + Host. Jokainen messuista tarjoaa hieman eri asioita, mutta kaikki liittyvät ravintola-alaan. Sana -messut esittelevät ruoan lisäksi kosmetiikkaa ja kaikki tuotteet kyseisillä messuilla ovat joko luonnollisia, luomulaatuisia tai vegaaneille sopivia.  Neljä näistä messuista järjestettiin Italiassa, esimerkiksi ison TuttoFood + Host -messun tapahtumapaikkana oli valtavan kokoinen Milanon messukeskus. Kansainväliset Anuga -elintarvikemessut pidettiin sen sijaan Saksan Kölnissä. 

Messuilta on joka vuosi mahdollisuus tehdä havaintoja vahvistuvista trendeistä ja suuntauksista. Esittelemme tässä niistä neljä:

Vegaanituotteet

Vegaanista elämäntapaa noudattavien määrä kasvaa jatkuvasti – arviolta 75 miljoonaa eurooppalaista ihmistä noudattaa pääosin kasvispainotteista ruokavaliota. Vegaanius ei ole uusi juttu, mutta tänä päivänä vegaanituotteet ovat jo hyvin kehittyneitä. Nykyään vegaanituotteet eivät ole vain lihankorvikkeita, vaan niiden makuun on panostettu ja lisäaineita vähennetty. Aiemmin tuotteista on yritetty tehdä voimakkaasti lihan kaltaisia, mutta tämä on vaatinut lisäaineiden käyttöä. Modernien vegaanituotteiden lähtökohtana on maku ja puhtaus, joten samalla ne ovat myös terveellisempiä. Tiesitkö, että vegaanijuusto- ja vegaanijogurtti-sanoja ei saa käyttää EU:ssa, vaan esimerkiksi jogurtti pitäisi korvata sanalla “vegurt” tai “vegaanivaihtoehto jogurtille”. Vegaanisten tuotteiden ohella myös kysyntä luonnollisille tuotteille kasvaa. 

Eläinten hyvinvoinnin huomioivat tuotteet 

Maailmalla vahvistuu suuntaus, jossa antibioottien käyttöä eläimillä valvotaan tarkasti. Lihatuotteisiin lisätään animal welfare -merkintä, jolla osoitetaan tuotteen olevan puhdasta antibioottien jäämistä – antibiootteja ei ole siis käytetty eläimellä viimeisen neljän tai kuuden kuukauden ajalla. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa tämä suuntaus esiintyy jo vahvana. 

Keto-tuotteet

Ketodieetin suosio on kovassa nousussa ja siihen sopivia tuotteita lanseerataan nyt runsaasti. Ketotuote tarkoittaa hyvin vähähiilihydraattista elintarviketta. Ketotuote ei yleensä sisällä lainkaan gluteenia tai sokeria, mutta se ei silti välttämättä sovellu keliakiasta kärsivälle mahdollisten kontaminaatioiden takia. Esimerkki ketotuotteesta on pasta, joka sisältää runsaasti kuitua. Proteiinia on enemmän normaaliin pastaan verrattuna, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole proteiinipasta, jossa proteiinin määrä voi olla jopa 40%. 

Parempi pizza

Pizza on edelleen suosittua ja voimakkaasti läsnä messuilla. Jokaisessa pizzatuotteessa on kuitenkin jotain uutta tai erikoista, kuten kaksinkertainen nostatus tai hapanjuuren käyttö. Pizza-kategoriaan on tullut ja tulee uusia valmistajia koko ajan lisää. Koronan vuoksi ihmisten syöminen kotona on myös lisääntynyt ja he etsivät jatkuvasti uusia valmisruokia perheilleen, jotka ovat maistuvia ja helposti valmistettavia.

Top