Antti Kuitunen

Via Tribunali on vuonna 2017 perustettu napolilaiseen pizzaan erikoistunut ravintolaperhe, jolla on tällä hetkellä kolme toimipistettä: ensimmäinen, vuoden 2017 vappuna avattu keskustan Sofiankatu, 2019 avattu Kallio sekä viimeisin, alkuvuodesta 2021 avattu Äkäslompolo. Pyysimme ravintolatoimenjohtaja Antti Kuitusta kertomaan lisää Via Tribunalin tarinasta ja yhteistyöstä Monditalyn kanssa. 

Via Tribunalin tarina alkoi jo ennen ensimmäisen toimipisteen avausta, kun tulevat osakkaat alkoivat testata ja opetella napolilaisen pizzan tekemistä Suomessa. 

“Ensimmäiset kokeilut tapahtuivat yhden osakkaan isän kotipihalla Espoossa, jonne oli Italian matkoista inspiroituneena rakennettu oma pizzauuni. Ensimmäiset ainesosat, kuten jauhot, tomaatit ja mozzarellat, saatiin jo tässä vaiheessa testiin Monditalylta.”

“Porukalla tehtyjen lukuisten kokeilujen jälkeen löytyi haettu maku ja alettiin tosissaan miettiä, voisiko tässä olla uusi konsepti. Todettiin, että tällaista pizzan kuuluukin olla.”

Ideaa päätettiin lähteä viemään eteenpäin ja alusta alkaen ajatus oli, että mausta ja tyylistä ei tingitä. Porukasta kasattiin ydintiimi, joka lähti käymään Napolissa ja aito napolilaispizzauuni laitettiin tilaukseen paikalliselta tehtaalta.

“Tuolloin Suomessa ei ollut vielä yhtään AVPN-sertifikaattia, joten Via Tribunali päätti olla ensimmäinen, joka sen tänne saa. Matkalla konkretisoitui myös nimi, joka tulee Tribunali-kadun mukaan.”

Liiketilaa etsittiin pitkään, kunnes sopiva sellainen saatiin Sofiankadulta. Pizzeria oli menestys heti alusta alkaen ja sen johdosta päätettiin melko nopeasti perustaa toinen toimipiste. Kallion liiketila saatiin varsinaiseen käyttöön 2019. Kolmas ja uusin piste on avattu muutama viikko sitten Äkäslompoloon Ylläkselle. Menestys on saanut omistajat pohtimaan, voisiko Via Tribunalista tulla valtakunnallinen. Via Tribunali on tällä hetkellä Pohjois-Euroopan ainoa ravintolayritys, jonka ravintoloista useammalle kuin yhdelle on myönnetty AVPN-sertifiointi. Katse on vahvasti tulevaisuudessa, johon ollaan koko ajan pyritty suhtautumaan positiivisesti. Markkinointia on myös keskitetty enemmän take awayn suuntaan.

Yhteistyö Monditalyn kanssa on jatkunut tiiviinä koko Via Tribunalin olemassaolon ajan. “Ollaan koettu, että homma toimii todella hyvin kokonaisuutena. Monditaly on pystynyt mukautumaan isompaan volyymiin, mitä ensin ajateltiin, ja asiakkaana ollaan pystytty vaikuttamaan valikoimaan ja saamaan meitä varten Monditalyn etsimiä tuotteita. Voisin suositella Monditalya yhteistyökumppanina ehdottomasti.”

Via Tribunalilta on tulossa laajentumisen lisäksi tässä kuussa myös uusi aluevaltaus: heidän käyttämä ja Molino Pasinin valmistama, 00-tyypin pizzajauho tulee myyntiin vähittäiskauppoihin. Jauho myydään kätevässä 1 kg pakkauksessa ja sillä on napolilaisen Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) -pizzayhdistyksen sertifiointi, kuten Via Tribunali-pizzeriallakin. Jauho sopii täydellisesti aidon italialaisen pizzan valmistamiseen kotona. Monditaly toimii tuotteen valmistuttajana, maahantuojana ja markkinoijana. 

Via Tribunali on aina ollut avoin jakamaan tietoutta hyvästä pizzasta ja haluaakin edistää pizzakulttuurin kehittymistä Suomessa. Kiinnostuneet pääsevät jopa lataamaan reseptikirjan, jonka avulla voi oppia tekemään napolilaista pizzaa myös kotona. 

Voit ladata e-kirjan täältä.

Tutustu lisää Via Tribunaliin tästä.

 

 

Top